13 Ocak 2011 Perşembe

Anayasa Mahkemesi Süper Temyiz Mahekemesi

Yargıtay başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesinin süper temyiz mahkemelerine dönüştürüldüğünü söyledi. Elbette ki hükümetten yalanlama gecikmedi. Süperler mıknatısı hükümetin süper lafına kaşıntısı olduğu zaten bildiğimiz alıştığımız bir durum.


Nedir bu süper temyiz mahkemesi olayı? Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanınındı. 150 Türk Lirası olan herkes, yasama veya idari, yani RTÜK yasası yahut başbakanlığın RTÜKle ilgili idari işlemleri hariç, bireysel her türlü davayla ilgili Anayasa Mahkemesine başvurabilecek. Yasal her türlü yolun tüketilmiş olması şartıyla. Yani, bir dava açacaksınız, kaybederseniz, Yargıtay ya da Danıştay yoluyla temyize gideceksiniz. (temyiz dilimizde yanlış kullanılan bir kelimedir. Biz temyizi "usule uyugunsuzluk veya kanuna aykırılık gereği tekrar görüşmek olarak kullanıyoruz) Temyiz sonucunda bir üst mahkeme, 1. derece mahkemenin kararının usule ya da kanuna uygunluğunu onayacak ya da bozacak. Bu durumda karardan hoşnut kalmazsanız, işte süper temyiz mahkemesine başvurma sıranız gelmiş olacak. Neden? Çünkü yıllarını vermiş ülkemiz yargıçları yeterince süper değiller.


Bir davanın yargıtayda bekleme süresi nedeniyle tekrar hortlayan Hizbullah yetmedi hükümete. Tutukluluk süresini kısaltmaya çalışıyoruz gibi bir gerekçe de duymadım hiç yetkililerin ağzından. Bakınız anlamayan kafam neler anladı: Artık ağır ceza ve asliye hukuk davaları söz konusu olduğunda, bekletilen tutuklular, ki ülkemizde tutuklu sayısı mahkum sayısından daha fazla, eğer katil, terörist veya nitelikli dolandırıcılarsa, temyiz üzerine temyizle, tutukluluk sürelerini uzatacaklar. Çünkü ülkemizde hala yargı süresini hızlandırmak söz konusu değil. Tutukluluk süresi yasal çerçevede dolanlar salıverilecek. 


İleri görüşlü devlet büyüklerimizin bireysel silahlanmanın kolaylaştırılması ve silah edinme yaşının düşürülmesini öngören yasa tasarısını hazırladıklarında, kendini katilden savunmak için katil olunmalı mantığıyla halkımızın güvenliğini düşündüklerine şüphe yok. 


Süper yetkili savcılar var. Süper yetkili bir başbakanımız var, son yetkisi tek başına RTÜK olmak, yani sansür. Süper milletvekillerimiz var, dokunulmazlık diyince ödleri kopuyor. Süper olmayanlar eziliyor bu ülkede, süper olmak için şans oyunlarına sarılıp zengin olmak istiyorlar. Yasalardan kaçıyorlar bir süper yasa koruyucusunun eline düşmekten korktukları için. Süper orantısız polis gücümüz var. Bir ara süper liselerimiz bile vardı. Süper mahkemelerimiz de gelirse, "süper adalet mülkün temelidir" olarak değiştiririz artık Ata'nın sözünü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder